» İlçemizin Leylekleri 29 Mart 2011 Salı Günü İlçe Merkezinde ki Tarihi Yuvalarına Geldiler

İlkbaharda çift olarak gelen bu göçmen kuşlar sonbaharda iki veya üç yavrularıyla birlikte dört veya beş leylek olarak bilinmeyen bir yerlere giderler. Bir sonraki yıl yine ikili çift olarak gelirler. Diğer ikisi veya üçü nerede kalırlar bu taksimatı kim yapar biz insanlar için gizemli bir sırdır.

İlçemiz sakinlerinden Hacı Salim Yurtlu’nun konuyla ilgili bilgisine başvurduk. Yurtlu şunları söyledi. Bu leyleklerin buradaki tarihi yüz yıldan fazladır. Benim çocukluğum da buradalar dı. Yuvalarının olduğu bina yeniden yapılmak üzere yıkıldı. Yuvaları başka yere alındı. Yıllar önce bulundukları yerde havalanırken yüksek gerilim tellerine takılıyorlar diye yuvalarını şimdiki belediye binasının üzerine aldık. Fakat onlar yeniden eski yerlerine başka bir yuva yaptılar. Bunun üzerine eski Belediye Reisi rahmetli Hasan Mangaloğlu kendilerine ait bu binanın üzerine demirden sağlam bir zemin yaptırdı yuva oraya alındı. Çok uzun yıllardır orada barınıyorlar. Her yıl öncelikle dişi leylek gelir erkek leylek bir müddet sonra gelir. Zaman zaman gagalarını birbirine vurarak tak, tak diye sesler çıkarırlar. Kesinlikle kendi ailelerinden olmayan bir leyleği yuvalarına yaklaştırmazlar. Genelde dört beş yavru yaparlar neticede en fazla üç yavru kalır. Leylekler aile hayatını en güzel yaşayan hayvanlardır. Yumurtaların üzerinde sırayla yatarlar dişi yiyecek bulmaya gidince erkek görevi devralır kesinlikle yuvalarını yalnız bırakmazlar. Bize bu bilgileri veren Hacı Salim Yurtluya ve resimleri minareden çeken Muhammet Dinç Hocaya çok teşekkür ediyoruz. Bu vesile ile ilçemizin mart ayı sonunda minareden çekilmiş resimlerini sizlerin izlemeniz için sitemize koyduk. Umarız beğenirsiniz.

RESİMLER: Muhammet DİNÇ