» TARİHİ KIZAK YARIŞLARI 25 ŞUBAT CUMARTESİ YAPILACAK

İlçemizde yaklaşık dört yüz yıllık bir tarihi olan ata sporumuz Ağlı Sinan Kızak yarışları 25 Şubat cumartesi günü Sinan Mahallesindeki yarış alanında yapılacak.

Deden toruna kalan yaklaşık yüz elli iki yüz yıllık hepisinin bir efsanesi olan en güzel şekilde muhafaza edilen kızaklar yöresel deyimle kayıklar yaşlı ve genç binicileriyle birinci olma mücadelesi verecekler. Hava şartlarında olağan üstü bir durum olmadığı takdirde 15 Şubat Cumartesi günü yapılacak kayık yarışlarına çok büyük bir katılım bekleniyor. Belediyemiz tarafından organize edilen yarışların hazırlığı Sinan Mahallesi Muhtarı Gürsel Öztürt öncülüğünde Sinanlı kayık sahipleri ve binicileriyle yapılacak. Kızak yarışları yanı sıra Kardan adam yapma yarışları gibi bir takım kış oyunları yarışmaları da yapılacaktır.

Gürsel Muhtar Belediye Başkanımızı Sinanlı kayıkçılarla ziyaret ederek konu hakkında ön görüşme yaptılar. Kayık yolu hazırlıkları Sinan lı kayıkçılar tarafından yapılacak Belediyemiz araç ve eleman konusunda destek verecek. Muhtarın verdiği bilgiye göre yarışmaya katılacak tarihi kızakların isimleri şöyle Canlıca, Yanımalaklı, Fermansız, Hacıesed, Karayılan, Cinibiz, Üzümlü, Alacakurt, Tatlıbela, Babacan, Yıldırım bilinen bu kızakların dışında ilçemiz dahilinden ve çevresinden kızakların ve binicilerin gelmesi bekleniyor. Yaşmalara yerli ve ulusal yazılı ve görsel basında davet ediliyor. Türkiye Geleneksel Sporlar Federasyonu yetkilileriyle de görüşmeler yapıldı yarışmalara davet edildiler.  Aşağıdaki bilgiler Federasyonun sitesinden alınarak nakledilmiştir.

Ağlı ilçelerine bağlı köylerde ve Kastamonu iline bağlı Küre İlçesinde beş yüz yıldır geleneksel olarak Kızak, yerel ismiyle de Kayık yarışmaları yapıla gelmektedir. İzlendiği zaman dünya kış olimpiyatlarında yapılan tek kişilik kızak yarışlarına büyük bir benzerlik gösterdiği hemen dikkat çekmektedir. Pist olarak seçilen bölgede iki ayak genişliğindeki alan ezilerek daha sonra sulandırılarak cam gibi buzlu bir zemin hazırlanmaktadır. Kızak üzerine sırt üstü yatarak başlanan yarışmalarda ortalama olarak 65 Km sürate ulaşılmaktadır. Ulaşılan bu yüksek sürat nedeni ile kızağın yavaşlaması ve durabilmesi için pistin orta noktasından itibaren yokuş yukarı çıkış başlamaktadır. Yarış kazanmanın şartı en uzak noktaya varabilmektir. Her yarışmacının üç kez yarışma hakkı mevcuttur. Yarışmalarda kullanılan kızaklar 120-130 cm uzunluğunda 21-22 cm genişliğinde ve yaklaşık olarak 4-5 kg ağırlığındadır.

Tarihi kızak yarışlarımıza hemşerilerimizi dostlarımızı ve herkesi davet ediyoruz.