» Geleneksel Türk-Tunus Dostluk Günleri Programı

Her sene geleneksel olarak yapılan Türk – Tunus Dostluk günleri programı 02.08.2014 tarihinde 18.00' de gerçekleşti.
     Ziyarete Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN, Tunus Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah TEKAYA, Ağlı Belediye Başkanı Şahin ÇOLAK, Ağlı Kaymakamı Adnan ŞEN, Kamu Kurum Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Adalar Tunuslar Müsellimler Köyleri Turizm ve Dayanışma Derneği üyeleri ve Ağlı Köy Dernekleri katıldı.
     Halkımız Gelen Misafirleri Ağlı Meydanında Bando takımı ile karşıladı. Valimiz Şehmus GÜNAYDIN ve Tunus Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah TEKAYA tek tek halkımızla tokalaşarak teşekkür etti. Ardından Tunuslu Mehmet Muhammed TUNUSİ' nin kabrine ziyarete gidildi. Burada Kuran-ı Kerim tilaveti okundu.
     Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN ve Tunus Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah TEKAYA  ve programa katılanların,  Tunuslu Mehmet Muhammed TUNUSİ  kabrinin başında dua okumalarının ardından 2002 yılında ilk Tunus Büyükelçisinin ziyaretinde yaptırılan Türkiye-Tunus kardeşlik çeşmesi ziyaret edildi.
     Daha sonra Ağlı Merkezindeki  program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması, Kastamonu Halk oyunlarının oynanması, Küreli Kızların Konseri ile devam etti.
     Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN yaptığı konuşmasında; “ Bende Türk – Tunus Dostluk günleri Mehmet Muhammed TUNUSİ’yi anma günleri kapsamında Ağlı’da bulunmaktan sizlerle bir arada bulunmaktan büyük bir keyif aldığımı ifade ederek konuşmama başlamak istiyorum. Tabi Tunusla olan tarihi bağlarımızı tekrar burada ifade etmenin çok uzun zaman alacağını düşünüyorum. Bizler Tunusla kardeş, dost bir ülkeyiz. Bunun kırım savaşında da en zor anımızda da gördük, bizde Tunusun en zor anında yanlarında olduk. Bu tarihi bağı en iyi gösterende az önce ziyaret etmiş olduğumuz Mehmet Muhammed TUNUSİ komutanımızın tepedeki mezarı. Bu şunu gösteriyor, Kırım savaşında Osmanlı imparatorluğuyla, atalarımızla beraber savaşan Tunuslu bir komutan geliyor Ağlı’ya yerleşiyor, burada çoluk çocuk sahibi oluyor, vefat ediyor ve bizlerle bütünleşerek ebedi hayata gidiyor. Bu az öncede belirttiğim gibi Tunusla olan en önemli bağlarımızın en önemli göstergesi. Tabi bu etkinliklerle iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik duygularının daha da pekişmesi sağlanıyor bunun yanında kültürel, sosyal ve ekonomik anlamda iş birliğinin de gelişmesi için bu tür ilişkiler vesile oluyor. Bizim isteğimiz, arzumuz dost ve kardeş ülke Tunusla her anlamda, her alanda ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarmak. Bu işin tabi gerek ekonomik,  gerek ticari anlamda olsun son yıllarda çok ciddi bir ilişki ağını görüyoruz. Fakat bu yeterli mi değil. Bizim Tunusla olan ticaret hacmimizin çok çok daha iyi olması gerekiyor. Bunun içinde çalışmalar hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu etkinliklerin organizasyonunda şunun memnuniyetle görüyorum ki sadece Adalar Tunuslar Müsellimler Derneği değil İstanbul’daki diğer derneklerimizde bu tür organizasyonlara çok ciddi önem veriyor. Bu tür organizasyonlardan istenilen sonucun elde edilmesi tabi ki de böyle işbirliği ile oluyor. Yarın öbür günde başka derneklerimizin yapmış olduğu organizasyonlara da öyle umuyorum ki ATM Derneğide aynı katkıyı verecektir. İşte bu bizim birlikte olunca neler başarabileceğimizin en güzel göstergelerinden biri. Yeter ki el ele verelim, yeter ki birbirimize destek olalım burada başaramayacağımız hiç bir şey yok diye düşünüyorum.” dedi.
     Programın sonunda Valimiz Sayın Şehmus GÜNAYDIN tarafından, Tunus Ankara Büyükelçisi Muhammed Salah TEKAYA’ya Kastamonu Taş Baskı Örtüsü hediye edildi.